״תפילה״ – תערוכת יחיד לאמנית חנה ברק אנגל תפתח ב- 7 במאי במכון לאמנות בת ים
מלאכים מופיעים לראשונה בתנ״ך, בתרבויות ובדתות שונות מאז העת העתיקה, ולהם תפקידים שונים. בדרך כלל המלאך מצטייר כשליח האל, מגן, לוחם, ילבש כנפיים, יופיע מתוך אור לבן, ויהיה נוכח, אף על פי שייצוגו יהיה דמות רוחנית אשר שוכנת מחוצה לנו. המלאך או הדמות בלבן מתוארת בפי רבים שהתראיינו לאחר חווית מוות וחזרה לחיים.

מלאכים מופיעים לראשונה בתנ״ך, בתרבויות ובדתות שונות מאז העת העתיקה, ולהם תפקידים שונים. בדרך כלל המלאך מצטייר כשליח האל, מגן, לוחם, ילבש כנפיים, יופיע מתוך אור לבן, ויהיה נוכח, אף על פי שייצוגו יהיה דמות רוחנית אשר שוכנת מחוצה לנו. המלאך או הדמות בלבן מתוארת בפי רבים שהתראיינו לאחר חווית מוות וחזרה לחיים.

האמנית חנה ברק אנגל משתמשת בדמות המלאך כמתווך שבין שני העולמות. באמצעות הבדים העגולים והאובאליים, דמויות מכונסות רחם, בוהקות באור לבן, כחול, תכלת, ניצבים במרכז ומעבירים לצופה את הרגישות והערנות שלה לחוות מקומות אחרים, יקומים מקבילים, צורך אנוש, כל אחד ואחת בדרכו ״רק אולי ימצאו לנכון לבוא לכאן״.

מבחר מיצירותיה יוצגו ב״תפילה״, תערוכת יחיד אותה אוצר שי פרדו ושתיפתח ביום שלישי, 7 במאי 2025 במכון לאמנות בת ים.

בתערוכת יחיד זו מציגה האמנית חנה ברק אנגל (שבאופן אירוני, מקרי או לא, טבוע המלאך בשמה) סדרת ציורים הנוצרים כתפילה ודו שיח תבוני שבין העולם, המקום הזה, שכולו מולקולות אטומים (חומר) לבין העולמות העליונים, השמימיים.

צילום חנה ברק אנגל

הכול התחיל מחבילת פלסטלינה בילדות

חנה ברק אנגל מספרת כי היא זוכרת את עצמה כיוצרת ילדותית כמובן, מאז קבלת חבילת הפלסטלינה הראשונה. "בסביבות גיל חמש הגיע אוצר המוזיאון בעיר הולדתי ברומניה לראות את פסלי הפלסטלינה שלי. בסביבות גיל שבע עלינו לארץ למעברה כמובן (חצי צריף) וחיי השתנו מקצה לקצה. הצורך ליצור הוביל אותי להמשיך ליצור ולייצר בכל מצב בכל עת".

באיזו טכניקה את משתמשת?

"אני יוצרת אמנות רב תחומית ומתבטאת בשפות שונות העוזרות לי בו בזמן לספר את שמעסיק אותי. התערוכה הנוכחית, "תפילה", מבוצעת כולה במדיה ציורית, על בדים עגולים ואובאליים. הפורמט עצמו בעל חשיבות – הוא מסמל מיני קוסמוס בפני עצמו אשר בו מוצגת דמות יחידה, לרוב במרכזו. הדמויות עצמן משייטות בחלל ניטרלי והמידע היחידי נובע מהן הוא ציבען. צבע זה מכתיב את האווירה השורה על הדמות המצוירת".

באיזה אופן טכניקה זו משרתת אותך?

"הטכניקה הינה חלק בלתי נפרד מהיצירה עצמה, בעזרתה אני מבטאת את הרעיון בשלמותו, ההבטחה של הדמויות, ניקוי הפרטים המיותרים – מאפיינים את ציורי מהיום הראשון בו החזקתי מכחול – הצבעוניות העשירה אך נקייה מאפיינים את עולמי וזולגים אל תוך היצירות עצמן".

צילום חנה ברק אנגל

מה הביא אותך לבחור בנושא זה?

"מלאכים הופיעו בעבודותי במשך השנים טיפין טיפין בהקשרים שונים. בעקבות אירועי אוקטובר המחרידים יצרתי שני גופי עבודות מרוכזות: אחת של החטופים במנהרות והשנייה של המלאכים אשר תוצגנה בתערוכה הקרובה. עבורי, ציורי מלאכים אלה הם תפילה. כמיהה אל מעבר לקיום המוכר, כמיהה אל כוחות אשר יעזרו לנו במצוקה בלתי נתפסת בה אנו נמצאים. כל ציור שכזה הינו תפילה אל כוחות עלומים, זעקה לעזרה".

צילום חנה ברק אנגל

מה מעניין אותך בנושא הזה?

"נושא המלאכים החוזר אלי בין נושאים בנאליים יותר מהווה מעין זעקה לעזרה, תקוה לאפשרויות קיום אחרות, מפותחות יותר אשר תוכלנה לפתור את הקונפליקט והרצח שמתרחש בעקבותיו. זו תפילה פרטית ביני לבין עצמי אשר חדרה אל תוך היצירה שלי, מבלי שאנסה לעצור אותה".

צילום חנה ברק אנגל

מהו סגנון היצירה שלך?

"אני מגדירה את התוצר הציורי שלי כפיגורטיבי מינימליסטי. בני האדם מרתקים אותי, הם מלאי מידע ורגש, היכולת שלהם להבעה היא רחבה ועמוקה ומעוררת בי עניין רב. אני משטחת את הדמות האנושית כביכול בפורמט ציורי מושטח על הדמות להימצא בסיגריה עם המצע. אני מוותרת על פרטים פיזיים אשר בעיני אינם נחוצים להבעה מיידית של הנושא, מאפשרת לשפת הגוף בשילוב הצבעוניות לספר את הסיפור במלואו".

צילום חנה ברק אנגל

מהי האמנות, והעיסוק באמנות ויצירה בשבילך?

"האמנות עבורי היא דרך חיים – אני נושמת – אני יוצרת".

צילום חנה ברק אנגל

האם לדעתך אפשר להשפיע דרך אמנות?

"כן, בהחלט. הצופה נחשף לרעיונות חדשים, לאפשרויות שהוא לא הכיר ולא חשב עליהן וזווית ההתבוננות שלו את המציאות עוברת טרנספורמציה כלשהי, לרוב קטנה לעיתים גדולה יותר אבל באופן מצטבר הוא מושפע".

צילום חנה ברק אנגל
צילום חנה ברק אנגל

באמצעות הבדים העגולים והאובאליים, דמויות מכונסות רחם, בוהקות באור לבן, כחול, תכלת, ניצבים במרכז ומעבירים לצופה את הרגישות והערנות של ברק אנגל לחוות מקומות אחרים, יקומים מקבילים, צורך אנוש, כל אחד ואחת בדרכו ״רק אולי ימצאו לנכון לבוא לכאן״.

 

התערוכה תינעל ביום חמישי, 29 במאי 2025

שעות ביקור בתערוכה :

יום ג׳ 10:00-12:00 יום ד׳ 17:00-20:00 יום ה׳ 10:00-12:00

שיח גלריה יתקיים ביום שלישי,20 במאי 2025 בשעה 19:00

המכון לאמנות בת ים, רחוב שמחה הולנברג 18 בת ים